Yumurta tavukçuluğu

Türkiyede yumurta tavukçuluğu :

Tavuk yetişitiriciliği son zamanlarda endüstriyel sektörün önemli bir parçasına dönüşmüştür ve bu sektörün dahada büyümesi ve gelişmesi için atılmış olan büyük adımlar hızla ilerlemektedir.

Günümüzde tavuk eti ve yumurtası insan sağlığı için faydalı olduktan dolayı tüketimi artmaktadır ve sağlıklı ve aynı zamanda uygun bir besin kaynağı olarak git gide telebi artmaktadır. Ayrıca tavuk yumurtası insan hayatında vaz geçilmez bir besin kaynağı olmaktadır. Yumurta tavukçuluğu bu sebepten dolayı tavuk yetiştiriciliğinin önemli parçası sayılır , çünkü anne sütünden sonra insan için gereken bütün besin değerlerini barındıracak bir kaynaktır.

Tavuk yumurtası insan için en değerli protein kaynağı sayılır ve içeriğinde bulunan bütün mineraller sindirim sisteminde tamamen tüketilir. Tavuk yumurtası genel olarak çoklu  vitaminlerden oluşmaktadır. A, B, D, E vitamin grupları tamamen tavuk yumurtasında bulunmaktadır.

Yumurta tavukçuluğu başangıcı (civciv büyütmek)

Başarılı bir tavuk çiftiği kurmak için gereken ilk adım sağlıklı civcivler temin etmek olmaktadır. Civciv alırken etantik ve güvenilir ve ruhsatlı kuluçkahanelerden almanız tavsiye edilmektedir ve tarım ve ziraat bakanlığı tarafından onalanan firmalar en ideal seçenek olmaktadır.

Bir tavuk yetiştiricilği kurmak için salon ve çevresi çöplerden ve toz ve kirden arındırılmalı ve mümkünse yüksek basınçlı su ile tamamen yıkanılması tavsiye edilir ve yıkanıldıktan sonra etkisi uzun süre kalıcı olmayan güçlü dezenfektan maddeler ile salon ve çevresi dezenfekte edilmelidir. Yetiştiricilik ekipmanları ( yemlikler, suluklar vb.. ) genelde yıkanabilir malzemeden üretilmektedir ve dezenfekte edilmesi gerekir. Temizleme işlemleri yapıdıktan sonra civcivler için talaş veya saman altlık serilmelidir ama kuru ve temiz olmasına dikkat ediniz, altılık serildikten sonra salon tamamen kapatılıp ve fumigasyon ( tütsüleme ) yapılması gereklidir. Hatta civcivler gelmeden önce bütün bölümlerin duvarları kireç kaplama yapılmalıdır.

Yetiştiricilikte bulunan bütün bölümler 1 ila 2 hafta boş bırakılması gerekir, zira bu süreçte dezenfeksiyon etkisinde ölmeyen mikroorganizmaların hayat devrelerini parçalayarak ölmeleri sağlanır.

Tavuk yetiştiriciliği için kullanılan bütün sistemler ve cihazlar ( havalandırma, ısıtma, aydınlatma ve kablolar ) kontrol edilmeli ve eğer bir sorunları varsa giderilmesi gerekir. Yetkisiz insanların kümeslere girmesine izin verilmemesi gerekmektedir.

Civcivler gelmeden 24 saat önceden salon sıcaklığı ayarlanmalıdır ve civcivler için uygun sıcaklığa yani 32 ila 35 dercede olması gerekmektedir. Ve büyüyen tavuklar için ise 25 ila 26 derece civarında olması gerekmektedir.

Civcivleri taşıma  aracı mutlaka temiz ve dezenfekte olması gerekmektedir ve hatta taşıma ile görevli olan personel ise temiz giyinmesi önemli olmaktadır. civcivlerin içinde bulunduğu sepetler ise taşıma işlemi bittikten sonra sepetlerin imha edilmesi gerekmektedir. Civcivler için yem ise etantik ve ruhsatlı yem üreticilerinden alınması gerekmektedir.

İlk  10 ila 15 günlük civcivleri ısı merkezinde ve yemlik ve suluk civarında tutulabilmek için her 600 – 800 civcive 3 ila 3.5 m civarında daire şeklinde ve 35 cm yüksekliğinde karton ve ya duralitten bölümler hazırlanır. Bu bölmeler 15 gün sonra kaldırılabilir.

Kümesin girişine; toplam civciv adedini, ölen civciv adedini, yem tüketimini, aşılamaları, kullanılan ilaçları yazmak için kümes kontrol kartı konmalıdır. Kümeslere gereğinden fazla civciv konulmamalıdır. Buna ilişkin rakamlar Tablo 2- de aşağıda verilmiştir.

Civcivler kümese konulduktan sonra, kümes ısısına ve nemine dikkat etmeli, civciv yığılmaları engellenmelidir. Altlık kuru olmalıdır. Kümeste hava ceryanı engellenmelidir. Aydınlatma yeterli olmalıdır. Yemlik, suluk miktarları hayvan sayısına göre iyi ayarlanmalıdır. Bölge şartları ve hastalıklar göz önüne alınarak iyi bir aşı programı yapılmalıdır. Civciv kümese alınır alınmaz ilk 3 saatte şekerli su verilir. İçme sularına uygun vitaminler katılır. Civcivlerin ilk haftasında, civciv başına 2 cm suluk kenarı hesaplanır. Civcivler suluklara alıştıktan sonra altlığın ıslanmasını ve suyun kirlenmesini engellemek için normal askılı sulukların yükseklikleri ayarlanır. 15 günden sonra civciv başına 2,5 cm suluk kenarı hesaplanmalıdır. Suluklar her hafta fırçalanarak temizlenmelidir. Civcivler geldiğinde su ısısı 17-22 derece civarında olmalı ve taze su temini sağlanmalıdır. Uzun süre bekletilmiş ve bayatlamış su kullanmamaya özellikle dikkat edilmelidir. İlk hafta yemlik olarak plastik, mukavva veya yumurta viyollerini kullanabiliriz. Üçüncü haftadan itibaren yuvarlak yarı otomatik askılı yemlikler veya otomatik yemlikler yükeklikleri ayarlanarak kullanılır. Plastik yemliklerde yemlik başına 50-60 civciv, uzun ve zincirli otomatik yemlik kullanılıyorsa, civciv başına 4 cm yemlik uzunluğu hesaplanmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Etlik tavuk yetiştiriciliği ve detaylı bilgiler

tavuk yetiştiriciliği için yem rasyonu

tavuk yetiştiriciliği için en iyi ırklar