ISI STRESİ VE TAVUK YETİŞTİRİLİĞİ YÖNETİMİ

 

Stres nedir ?

Çevre koşulları Altında vücutta ortaya çıkan gerginlik olarak bilinmektedir.


Termal konfor noktası :

Kanatlılar için standart sıcaklık değeri olmaktadır, kısacası salon sıcaklığı tavuk ve civcivlerin vücut ısı artırıp ve düşürmek için enerji tüketilmeyecek derecede olması demektir.


  • Isı stresinin tavuklarda etkisi :

Piliç besleme salonlarında piliçlerin hastalanması ve telef olmasına sebep olan önemli etkenlerden ısı stresi olmaktadır. Ayrıca aşırı sıcaklık etlik piliçlerin göğüs kaslarının gelişimine engel olmanın yanı sıra hızlı bir şekilde nefes almalarına sebep olur ve solunum alkalozu hastalığına yol açar. Isı stresini engellemek için bazı etmenlerin önemli payı vardır, ve dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu faktörler tavukların genetikleri, bulundukları besleme salonları, ısı koşulları ve en önemlisi yem ve yem rasyonundan ibarettir.

  • Isı stresinin sıcaklık üretimi ve dağıtımında etkisi :

Tavukların genetik açıdan seçiminde gelişmeler, yetiştiricilerin yüksek oranda üretimlerine sebep olmuştur, tavukların geliştirilmiş genetiğinden dolayı vücut ısıları yüksek olmaktadır ve buda vücut metabolizmalarının artmasından kaynaklıdır, bu yüzden yem tüketimleri ise fazla olmaktadır.

Tavuklar sıcak kanlı hayvanlar oldukları için vücut sıcaklıklarını belirli bir değerde sabit tutarlar, lakin bulundukları ortam sıcaklığı yüksek olursa vücut sıcaklıklarını düşüremezler ve bu konu hastalıklara yol açabilir. Ayrıca çok düşük sıcaklık ise tavukların metabolizmasının artmasına sebep olur ve vücutlarının ihtiyacı olan ısıyı temin etmek için devam eder, ama soğuk bir ortamda bulundukları için üretilen ısı vücutlarından def edilir ve vücut sıcaklığı düştüğünde tavuğun telef olmasına sebep olur.

  • Yem ve tavuklarda vücut sıcaklığı artması :

Gelişim döneminde olan tavuklarda metabolizma faaliyetleri vücut sıcaklığının büyük bir payını temin etmektedir ve eğer tavukların yem ve su bulmak için faaliyetleri olursa bu sıcaklık dahada artar. Genelde doğal yöntemler ile tavuk yetiştiriciliğinde tavukların fiziki faaliyetleri fazla olmaktadır ve buda vücutlarında toplam sıcaklığın artmasına sebep olmaktadır. Ayrıca ticari tavuk yetiştiriciliğinde kullanılan yem çeşitleri ise bu konu ile ilgili olmaktadır, pelet yemler tavuklarda vücut sıcaklığının artmasına sebep olur ve toz yemler tam aksine etkili olmaktadır. 


Tavuklarda termal stresi önlemek için vücut ısısını nasıl kontrol etmeleri ile ilgili bilgi toplamanız gerekir.

  • Etlik piliçlerde sıcaklığın def edilmesi aşağıdaki yollar ile gerçekleşir :

Radyasyon

Bulaşma

Buharlaşma ( terleme )

Dışkı ve idrar

Salonda ısı oluşturan kaynaklar : güneş ışığı, dışarıdan gelen sıcak hava ve kuşların metabolizma işleminden oluşan sıcaklık.

Termal stres belirtileri : bir besleme salonu müdürü tavuklarda ve civcivlerde görülen davranışları incelemeli ve gerektiğinde önlemler almalıdır. Bir tavuk yetiştiriciliği salonunda her kuş bir örnek demektir ve davranışları onların ne durumda olduğunu gösterir. Tavuklar sıcaklık stresi etkisinde hızlı şekilde nefes alırlar ve kanatları ya açık veya sallanır. Ayrıca sıcaklık etkisinde salon duvarlarına yanaşırlar ve yem tüketimi düşer ve su tüketimi ise artar.

Dikkat : üretken tavukların dinlenme saatleri arasında yemlerinde karbonat kalsiyum kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca salonda sürünün yoğunluğunu düşürerek ısı stresine engel olabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Etlik tavuk yetiştiriciliği ve detaylı bilgiler

tavuk yetiştiriciliği için yem rasyonu

tavuk yetiştiriciliği için en iyi ırklar