tavuk çiftliği va sağlık koşulları
Sağlıklı tavuk çiftliği :
Tavuk yetiştiriciliği sektöründe çalışanların en çok dikkat etmeleri gereken önemli faktör sıhhi koşulların uygulanması ve hastalıklara karşı önlem alınması gerekmektedir ve aksi halde yüksek oranda maddi zarara ve tavukların telef olmasına sebep olacaktır.
Tavuk çiftlikleri şehir dışında oldukları için hastalıklara ve hastalığa sebep olan etkenlere engel olmak zor olmaktadır ve çiftlik sahipleri bu konuda dikkatli olmaları önerilmektedir, çünkü yabani kuşlar ve sürüngenler hastalık taşıyan en önemli etkenler olmaktadır.
Hastalığa önlem almak hastalık tedavisinden önemli olmaktadır ve daha az maddi masrafa sebep olmaktadır. Bu nedenle eğer çok sayıda tavuk çiftliğiniz varsa gereken önlemleri almanız, sağlıklı tavuklar yetiştirmenizi sağlayacaktır. Ayrıca bazı hastalıkların tedavisi olmadığı için önlem almak daha karlı olacaktır.
Tavuk hastalıklarını engellemek için 3 yöntem bulunmaktadır :
1 - besleme salonu veya alanı bakımı ve geliştirmesi
2 - alanın sürekli dezenfekte olması
3 - tavukların aşılama işleminin yapılması
1-1 ) alan bakımı ve geliştirilmesi : günümüzde tavuk çiftliklerinin sıhhi koşullara uygun olması ve sürekli bakım yapılması sağlıklı civcivler yetiştirmek için önemli bir faktör olmaktadır ve bir çiftlik sahibi için sağlıksız civcivler istenilen randımanı sağlayamaz. Bu yüzden devamda söylenilen faktörlere riayet edilmesinde fayda var :
Sağlıklı civcivler almanız : civcivleri etantik ve güvenilir merkezlerinden almanız gerekir ve satış merkezi veya çiftliği aynı şekilde bakımlı ve temiz bir salona sahip olmalıdır. Ayrıca üretken tavukların sağlıklı olmasına dikkat ediniz .
İyi ve kaliteli civcivler almak için aşağıda söylenen kriterlere dikkat etmeniz önerilir :
Cüsse olarak zayıf olan civcivleri sürüden çıkarınız
Vücutlarının yarısı veya tamamı ıslak olursa almayınız
Eğer civcivlerde felç olma belirtileri varsa sürüden ayırın
Yem rasyonu :
Civcivlerin besin kaynakları doğru bir şekilde temin edilmeli ve düzenli bir yem rasyonu uygulanmalıdır, besin değerleri açısından zengin ve uygun yem civcivlerin güçlü olmasını sağlar ve eğer doğru yem verilmez ise zayıflığa ve hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olacaktır.
Tavuk besleme alanı :
Tavukların barınağında havalandırma ve ısıtma sistemlerinin bulunması şarttır, çünkü kuşların dışkısı ve solunumu neticesinde salonda Amonyak ve CO2 gazları alanda birikir ve salonda bulunan havanın yenilenmesi önemlidir. Ayrıca tavukların sayısı salon kapasitesi ile uyumlu olmalıdır, ve fazla sıkışık olmaları birçok hastalığa yol açabilir.
Civcivlerin yaş üzerinden sınıflandırması :
Aldığınız civcivleri yaşları üzerinden ayırmanız ve belirli yaşlarda ayırmanız gerekmektedir, çünkü tavukların yaşları büyüdükçe hastalığa karşı dayanıklı oldukları için bazı hastalık mikroplarını üzerinde taşıyabilirler ve böylece daha küçük tavuklara ve yavrulara bulaşma olasılığı bulunmaktadır.
Farklı kuşların bir arada bulunması :
Eğer ticari veya hobi amacı ile tavuk besleme işi yapıyorsanız tavuklar ile beraber başka kuşlar saklamanız tavukların hastalığa kapılmasına ve telef olmasına sebep olacaktır, ördek, kaz ve hindi gibi kuşlar hastalık karşısında dayanıklı oldukları için hastalık virüsü veya mikroplarını taşıyabilirler ve mikroplardan etkilenmezler, lakin tavuk gibi kanatlılar hastalığa karşı daha hassas olmaktalar ve eğer ördek veya kaz gibi kuşlar ile beraber olursa hastalığa bulaşma ihtimali kaçınılmaz olacaktır. Bu sebeple kuşları türlerine göre ayrı tutmanız gerekmektedir.
Zayıf tavukların belirlenmesi :
Cüsse olarak zayıf ve güçsüz tavukları sürüden ayırmak gerekecektir ve böylece hastalığa karşı önlem alınacaktır, çünkü zayıf tavuklar mikroplar karşısında daha hassas olmaktalar ve hastalık olasılığı daha yüksek olmaktadır ve diğer tavuklara bulaştırabilirler.
Hastalıklı karkasların imha edilmesi :
Hastalık sebebi ile telef olan tavukların karkasları güvenli bir şekilde imha edilmesi gerekmektedir, imha işlemi genelde karkasların yakılması veya gömülmesi sureti ile yapılmaktadır yakma yönteminde telef olan tavukların karkasları özel fırın içine atılır ve tamamen yok edilir, gömülme yöntemi ile imha, tavukları derin bir çukur kazarak içine atılır ve üzerlerine kireç tozu kaplama yapıldıktan sonra doldurulur.
Dışarıdan virüs veya mikropların dış ortamdan bulaşması :
Her tavuk çiftliği doğru veya dolaylı yollardan dış ortam ile irtibatta olmaktadır ve çeşitli yollardan hastalık etkenlerinin çiftliğe yayılmasına sebep olabilir. Dışarıdan çiftliğe gelen kişiler veya tavuk yemleri ve döllü yumurtalar hastalığa sebep olan faktörler olmaktadır ve dikkat edilmesi gerekmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder